domingo. 28.04.2024

Un viatge a Brooklyn

poli
poli

El mercat nordamericà ja és el principal a Mallorca entre els emergents. Essentially Mallorca es referia al creixement d’aquest mercat emissor com a “vertiginós”.

 Aquest mes de novembre llegíem que els turistes dels Estats Units tenien una despesa per persona el doble de la d’alemanys i britànics a les Illes Balears, segons estimacions fetes sobre les dades de Turespaña.

Durant anys havíem sentit discursos sobre la importància de tenir un turisme de qualitat, que permetés evitar el turisme de masses basat en preus baixos, que sols competia pel preu.

En el seu moment (parl dels anys en que havíem sortit de la crisi dels anys 10, cap al 2017 i 2018) assistiem a les fires turístiques o rebíem visites d’operadors de viatges i companyies aéries interessades en explorar l’oferta de Mallorca. Es va parlar molt de la connexió amb la costa est dels Estats Units, es va parlar d’un vol directe a Toronto, també ens arribaven veus interessades des de l’est, de Rússia o la Xina, que mostraven interés per una terra que ha estat sempre pionera en el món turístic.

En aquell moment des del Consell de Mallorca pensàvem en la idea d’un turisme responsable, que valoràs la gastrononomia, la cultura o les possibilitats de practicar esport. Fins i tot ens atrevirem a fer una primera promoció de Mallorca a Nova York el 2018, amb el suport de Turespaña i dels empresaris de l’illa.

Duguerem gastronomia i cultura mallorquina a Brooklyn, on fèrem l’acció promocional, també presentarem la Mallorca Film Comission. I ara, cinc anys després, podem pensar que modestament varem contribuir a que aquest mercat “emergent” creixi a un ritme “vertiginós”, adjectius extrets de la premsa.

Era això el que cercàvem amb el nostre viatge a Brooklyn? En part si, però cal matisar-ho. Les accions de promoció segueixen essent un factor fonamental per intentar marcar una direcció a la política turística, des d’una visió de país i no d’empresa, però d’acord amb aquestes.

Per això darrera aquesta activitat a Brooklyn hi havia algunes idees que ja he expressat abans: diversificació de mercats, turisme de qualitat, allargament de la temporada posant en valor experiències i un turisme responsable i sostenible. Era difícil sebre en aquell moment com podia evolucionar el nostre model, però teníem clar que estàvem lluitant contra el turisme d’excessos i apostant pel turisme d’hotel i no pel de lloguer turístic.

Era impossible sebre que el 2020 vindria una pandèmia mundial i que el model turístic de Balears, amb el suport imprescindible de les institucions de la nostra comunitat i del govern central, sortiria amb força, com un destí no només de qualitat sinó segur, un valor clau després d’una pandèmia global, que ens faria arribar a on estem ara: temporades excel·lents i que s’allarguen fins a finals d’anys en molts de casos, atenent les informacions publicades, a pesar del contexte internacional on les guerres properes o la inflació podien generar algunes incerteses durant el 2022 i 2023, a més d’unes xifres de pràctica plena ocupació.

El repte no és, ara, seguir cercant mercats emissors nous sinó trobar la clau de volta que permeti conjugar un model turístic d’éxit, amb la sostenibilitat del mateix.

Un model d'èxit que ens duu massificació als carrers dels espais més atractius o més publicitats, que contribueix a fer augmentar el cost de la vida i dificulta el transport, que, en definitiva, pot arribar a ser insostenible si no es prenen mesures, que hauran de venir de la contundència dels poders públics i de l’aliança amb l’empresa i els treballadors, conscients tots de que la pervivència del nostre exitós model rau en la seva sostenibilitat.

Preocupa, en canvi, que els discursos que haguem sentit darrerament sembla que cridin a “más madera”, com feia Groucho Marx a una escena d’una cèlebre pel·lícula, la imatge final era la d’una locomotora a tota velocitat però desmuntada perquè per poder tenir el fogó encès a ple rendiment havien cremat la resta del tren.

Cosme Bonet, Conseller d’Economia, Hisenda i Turisme del Consell de Mallorca entre 2015 i 2019.

Un viatge a Brooklyn