viernes. 29.03.2024

Recerca i innovació constant

/img/periodico/img_21305.jpg

A l’anterior article vaig analitzar el model econòmic de les illes Balears i allò que podem fer per canviar les externalitats negatives que té actualment la nostra economia.

 

El turisme és el gran motor de l’economia de les illes Balears i ho seguirà sent molts d’anys. I esperem que sigui així. Però hem de prendre accions per transitar cap a un model de país més equilibrat i més sostenible. Si feïm sempre el mateix, estarem allà mateix sempre.

 

I dins les accions per aquesta transició cap a un model econòmic millor, l’impuls de la innovació i la recerca és un eix fonamental com a motor de la diversificació econòmica i la creació de llocs de feina de qualitat. I per descomptat també ho és pel futur dels nostres sectors tradicionals, sigui el turístic, el comercial o el de la construcció, que han d’innovar constantment.

 

Per desgràcia, la passada legislatura es varen abandonar quasi totes les convocatòries publiques a favor de la innovació i la recerca. Les polítiques iniciades tímidament en el passat varen patir també les retallades del Govern Bauzá i la situació de la I+D de Balears que ja no era bona, encara va empitjorar. I la crisi econòmica es va acabar per endur-se’n el poc que quedava.

 

En aquesta legislatura hem començat a redreçar aquesta situació apostant per la recuperació i potenciació de polítiques d’I+D. Aquesta és una carrera llarga. Que ningú esperi sortir del pou d’un dia per l’altre. Però els canvis ja hi son i ja comencen a donar resultats.

 

Així, de les tres convocatòries publiques adreçades a accions d’innovació i de recerca que es varen fer el 2014, haurem passat a deu convocatòries en el 2018. Convocatòries adreçades a formació de personal investigador i a la incorporació d’investigadors al món laboral. I hem recuperat també les convocatòries competitives per empreses que feia 7 anys que no es convocaven. A més de les convocatòries per potenciar els clústers.

 

També s’han aprovat increments de les deduccions fiscals per donacions per a la recerca així com per a la inversió d’empreses de recent creació i per a les empreses amb segell de PIME innovadora.

 

Un fet destacable també ha estat la implantació dels estudis de medicina, que ajudaran a potenciar la recerca sanitària a les Illes balears.

 

S’ha aconseguit així que la despesa global en R+D+I no hagi deixat de créixer des del 2016. De fet a pesar que encara som els darrers en percentatge global del PIB destinat a innovació i recerca, som la quarta comunitat de l’Estat que més creix en despesa. I la primera en creixement de personal destinat a la innovació i la recerca.

 

I no només ha crescut el pressupost públic (a raó d’un 10% anual aquests 3 darrers anys), sinó també la despesa de les empreses amb el major increment percentual de l’Estat. El pes del sector empresarial en R+D+I ha passat del 15,2% del total al 20,2%. Això sí, l’aposta privada encara ha de créixer molt més per arribar al desitjable 50% del total de despesa en innovació i recerca. Les empreses han d’entendre que una aposta clara a favor de la innovació i la recerca, suposarà una clara millora dels seus resultats.

 

A més des del sector públic hem plantejat la creació d’un Institut de Recerca de les illes Balears, mirant els referents d’instituts similars del País Basc i de Catalunya. Amb l’objectiu de retenir i atreure talent a la vegada i que esperem que sigui una realitat al llarg de 2018.

 

Es prepara el nou Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació adaptat a la nostra realitat i valorant el que no ha funcionat de l’anterior Pla que ha de suposar un impuls definitiu.

 

Es diversifica l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent que el Govern del PP havia orientat exclusivament al sector turístic i ara s’obri també a sectors emergents com la industria cultural i creativa, la bioeconomia i les ciències i tecnologies marines amb inversions previstes de més de 19 milions en els pròxims anys.

 

S’ha incrementat la col·laboració en matèria de recerca amb la UIB. Des del Govern es participa en projectes importants com el d’SmartUIB o el de les ones gravitacionals reconegut amb el premi Nobel.

 

I a més a més es destinen recursos suplementaris cap a la recerca provinents de l’impost de turisme sostenible. Inversions per a la xarxa d’estacions d’investigació o per treure convocatòries pròpies de projectes de recerca en els àmbits sanitari, agrari, etc.

 

A pesar de tot el camí que queda per fer, totes aquestes accions ja ens situen com una de les regions amb un ecosistema de ciència, tecnologia i innovació més atractives de l’Estat espanyol.

 

Molt significatiu sobre el canvi que s’està produïnt ha estat el debat monogràfic sobre ciència que recentment va tenir lloc per primera vegada al ple del Parlament de les Illes Balears.

 

Si en el futur es dona continuïtat a aquesta política clara d’aposta per la innovació i la recerca, els resultats s’aniran notant significativament. I serem capaços d’ajudar clarament a la diversificació i a la creació de llocs de feina de qualitat des d’aquests àmbits.

 

Recerca i innovació constant