jueves. 28.03.2024

El nou Govern d'Espanya i les assignatures pendents amb Balears

/img/periodico/img_22712.jpg

La setmana passada triomfava de manera absolutament sorprenent la moció de censura de Pedro Sánchez a M. Rajoy. La sentència Gürtel i la corrupció fou l’espita que provocà un terratrèmol polític que ha significat el canvi de govern a Espanya.

 

La situació pel govern del PP s’havia tornat insostenible i alguns dels seus suports, especialment el del PNB, varen canviar. La conjunció de PSOE, Unidos Podemos i els sobiranistes bascs, catalans, valencians i canaris, va permetre la moció contra Rajoy, i de pas, va deixar fora de joc a Ciudadanos.

 

Son moltes les expectatives i problemàtiques que el nou President ha d’afrontar, amb un govern que compta una minoria parlamentària de diputats, i amb uns suports molt variats amb interessos contraposats en ocasions. Principalment la qüestió territorial i especialment les relacions amb Catalunya, però també les pensions, el deute públic, gestionar amb un pressuposts encara no aprovats i elaborats per un altre partit, etc....

 

Pel que fa a les Illes Balears, i especialment en l’àmbit econòmic, son vàries i diverses les qüestions que se l’hi presenten a l’executiu de Pedro Sánchez, i que haurà d’afrontar.

 

La primera, el descompte del 75% per als residents en el transport entre les illes i la península, previst als pressuposts que deixa Rajoy i que encara estan pendents d’aprovació.

 

La segona, i probablement una de les més importants, tancar la negociació pel nou règim especial insular per a les illes Balears. Una negociació començada per l’equip de Montoro i el Govern balear, i que ara haurà de tancar el nou executiu de Sánchez. I si és possible amb millors prestacions pels interessos illencs. No s’entendria una frenada d’aquesta negociació i tampoc que el règim se rebaixàs respecte del que Montoro estava disposat a cedir.

 

Saber qui ocuparà la Delegació del Govern a Balears, també és molt important, sobretot després de les darreres decisions de l’actual Delegada, Maria Salom, impugnant la carrera professional dels funcionaris públics, les ajudes municipals al català, el Decret de Sanitat que podria aturar l’oferta pública, etc...

 

Una altre qüestió que es trobarà Sánchez, serà proposar un nou sistema de finançament autonòmic. Aquí no l’espera només Balears, sinó totes les comunitats autònomes, unes esperant no rebaixar el que tenen ara, i altres esperant superar el greuge que pateixen (especialment Balears, València i Catalunya). El sistema de finançament s’havia de revisar el 2015, i el govern del PP va ser incapaç d’iniciar la reforma. Veurem que fa el nou govern en minoria de Pedro Sánchez.

 

Altres temes importants que haurà de prendre decisions el govern estatal i que afecten a aspectes mediambientals son les previstes prospeccions petrolíferes en el Mediterrani i l’ampliació del Parc de Cabrera. S’ha d’exigir que ambdues vagin en la línia dels interessos de les Balears on el posicionament contra les prospeccions ha esta unànime tants dels sectors ecologistes com dels econòmics. I l’ampliació del Parc de Cabrera, reivindicada pel Govern de les illes Balears i les entitats ecologistes.

 

I després també estaran damunt la taula del President altres temes econòmics importants. El compromís de pagar el deute del conveni de carreteres amb Balears que Montoro va comprometre però no ha pagat. I el deute amb Balears del conveni ferroviari. Aquí a més amb major mesura, atès que va ser un govern socialista, el de Zapatero el que va deixar de pagar. Després Rajoy va seguir en la mateixa línia. Ara ha arribat el moment que el govern central pagui aquest deute amb Balears. Després de tot hem estat pagant la nostra milionari part de l’AVE, del qual no ens beneficiam directament.

 

En els pròxims mesos veurem si es consolida el nou govern; com gestiona les iniciatives legislatives amb una minoria de diputats al Congrés, cosa que obligarà a negociar tot punt per punt; si pot aguantar fins a final de legislatura o ha de cedir a la pressió de noves eleccions desitjades sobretot per Ciudadanos; i sobretot si compleix les expectatives en temes socials, mediambientals, econòmics, i especialment també els compromisos pendents amb les Balears que he esmentat.

El nou Govern d'Espanya i les assignatures pendents amb Balears