Resulta clar que els governs de l’estat i de les Illes Balears han tengut un paper actiu des de principis de març per donar suport al sector turístic, amb mesures que ja es van adoptar la primera setmana, que van des l’ampliació de la bonificació a fixes discontinus de febrer a juny, els ERTO, la flexibilització de les regles de manteniment dels “slots” aeroportuaris, o les línies de finançament a través de l’ICO.
Però per seguir amb la reflexió cal que tenguem en compte d’on venim, i aquest és l’escenari del 2019 el qual, com recordava recentment Gabriel Escarrer a un mitjà de premsa econòmica balear, ve marcat per l’entorn que denominava VUCA (sigles de “volatile, uncertain, complex, ambiguous” en anglés): volàtil, incert, complexe i ambigu, on els principals perills els havíen constituït fets com el “Brexit”, la caiguda de Thomas Cook, o bé la guerra comercial entre els Estats Units d’Amèrica i Xina, un dels elements que més han influït en la ralentització de l’economia mundial.
El cert és que venim d’un 2019 on si bé les dades d’arribada de turistes a les Illes Balears s’havíen estabilitzat i aturat el creixement dels anteriors anys, també eren clars els símptomes de millora del model turístic, la despesa mitjana per turista s’havia incrementat durant el 2019 en un 1,4%, arribant al 16.510 milions d’euros, la més alta de la història, per altra banda, s’havia aprovat un decret contra el turisme d’excessos, amb ampli suport social, i també, des de l’empresariat turístic es reconeixia que es notava la incidència de les estratègies d’allargament de la temporada, fet que em satisfà particularment perquè des de 2015 les institucions públiques, i en particular des de turisme del Consell de Mallorca, havíem impulsat aquestes polítiques amb iniciatives molt diverses.
La pandèmia no ens permetrà comprovar com hauria evolucionat aquest escenari, però alguns elements que el definien val la pena que els recordem perquè constitueixin la base de la recuperació que vendrà a partir d’ara: qualitat front a quantitat, temporada més llarga, diversificació del producte turístic, modernització del sector (que ja impulsaven les principals cadenes) i també, no ho oblidem, les millores salarials dels treballadors i treballadores del turisme.
I ara, què? La prioritat dels governs de les Illes Balears i de l’estat, com deia al principi, ha estat ajudar a les empreses, garantir la liquidesa, intentant preservar la seva supervivència sense saber quina duració podia tenir la pandèmia, al mateix temps que es protegia l’ocupació amb l’impuls de l’instrument dels ERTO, el qual es va dotar d’un mecanisme de flexibilitat que està permetent adaptar la seva duració a les necessitats de cada sector, de cada territori.
S’han impulsat noves mesures com les guies de pràctiques anti-COVID que ha elaborat el Ministeri o bé el pla pilot de corredors turístics segurs, el qual, tal com es va exposar al Ple del Senat, ha estat un éxit.
Comprovem algunes dades, es va preveure una durada del 15 al 30 de juny que havia de permetre arribar a les Illes Balears a 10.900 ciutadans alemanys, sempre i quan la taxa de COVID-19 per 100.000 habitants en set dies consecutius fos inferior a 9 casos, taxa que no només s’havia de complir pel que fa al länder d’origen dels turistes sinó també al dels aeroports des d’on sortien els vols, s’implantaven controls de Sanitat Exterior, amb controls de temperatura, protocols d’higiene a aerolínies i establiments hotelers, una primera “onada” de turistes que ens havia de permetre comprovar els detalls a millorar en tot el dispositiu preparat.
La Presidenta Francina Armengol va declarar que podíem afirmar que les Illes Balears són segures i així es podia començar a reactivar aquesta part fonamental de la nostra economia, com és el turisme.
La touroperadora TUI va afirmar que les vacances podien començar gràcies a aquest Pla, anunciant que considerava que la temporada es podia allargar fins agost i més enllà. Es van acreditar més de 50 mitjans de comunicació per cobrir el primer dia, mitjans com la BBC o CNN han entrevistat als responsables de turisme de les Illes Balears, arribant a un públic d’uns 55 milions de persones a Alemanya, 3 milions d’anglesos, i que si s’hagués de calcular en concepte de despesa publicitària estaríem parlant de 35 milions d’euros. El primer dia del pla pilot va ser considerat de forma generalitzada pels mitjans de comunicació com l’inici de la temporada turística.
Dies després Sanitat exterior va explicar que havia controlat a més de 2200 persones, passatgers internacionals, entre el 15 i el 24 de juny, provinents de Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart, Hannover o Munich, concloent que els controls havíen funcionat sense incidències, en bona coordinació entre les diferents administracions, constituïnt una bona base per al repte que ens espera els mesos de juliol i agost.
La Ministra Reyes Maroto, al Senat, va valorar com un éxit, un gran resultat, aquest pla pilot, mostrant al món que les Illes Balears i Espanya són un destí segur i amb les màximes garanties, a més d’un gran exemple col·laboració pública-privada sense precedents, reconeixent la feina feta no només pel Govern d’Espanya, sinó també el Govern de les Illes Balears, la patronal hotelera de les illes, els touoperadors i els sindicats.
Si l’objectiu era aquest: donar seguretat a tots aquells possibles turistes que desitgin passar les seves vacances a les Illes Balears, aquest es va complir amb escreix, no hi ha incidències, els protocols han funcionat, i a més l’interès mostrat per mitjans de comunicació de tot el món garanteix que aquest missatge positiu arribi a moltes famílies que són potencials visitants.
És un bon punt de partida, per les empreses turístiques, hotelers, comerciants, restauradors, treballadores i treballadors del turisme, que esperen que les Illes Balears recuperin l’activitat econòmica que és el millor antídot a les dificultats socials que vendran donada l’aturada total de l’economia que s’ha donat arreu del planeta. Tenir aquest punt de partida només pot tenir una valoració positiva.
És cert que cal millorar els mecanismes de suport a totes aquelles persones i empreses que, a pesar de que la temporada d’estiu de 2020 finalment s’hagi activat, no aconsegueixin tenir un contracte laboral o no tinguin beneficis suficients per mantenir l’activitat empresarial, per ells cal que mecanismes com els ERTO per força major arribin més enllà del 30 de setembre, però aquesta voluntat ja la va demostrar, a pregunta de la dreta, la Ministra de Treball recordant que el mecanisme ha estat dissenyat amb flexibilitat. No hem d’oblidar que, a més, s’ha aprovat l’Ingrés Mínim Vital que ha de protegir als més vulnerables dins aquesta crisi social conseqüència de la pandèmia global del COVID-19.
No hi ha cap dubte que la manera com s’està fent front a aquesta crisi no té res a veure amb el que va fer el govern de la dreta el 2011. S’està fent un gran esforç per protegir els drets dels treballadors, però també per garantir la liquidesa de les empreses i per impulsar l’economia a través de la reactivació del turisme abans que ningú.
A les Illes Balears tenim tendència a comparar-nos amb la resta de Comunitats Autònomes per mal, però en aquest cas haurem de reconéxier que l’impuls d’aquest pla pilot de turisme segur, quan el concepte de turisme segur és la clau de la recuperació del sector, segons afirmen les veus més autoritzades dins aquesta indústria, és un éxit per les nostres Illes, fruit de la bona feina feta pel Govern de la nostra comunitat, amb els sindicats i els empresaris treballant junts, amb el suport del Govern de l’estat.
El pla pilot, que significa de fet l’inici de la temporada turística del 2020, és objectivament una bona notícia per les Illes Balears, i especialment per treballadors i empresaris del turisme.