jueves. 28.03.2024

Estam preparats com a destinació turística per afrontar el canvi climàtic?

undefined
Vivim dies de rècords de temperatures a tota Europa. Onades de calor que venen acompanyades de multitud d’incendis que estan afectant especialment el sud d’Europa. Tot això provoca empitjorar la situació de sequera extrema que ja hi ha a tota una sèrie d’indrets. Una sequera que s’interromp per episodis de fortes torrentades. L’escalfament global i el canvi climàtic ja són aquí, per molt que n’hi hagi que es posin les cucales i no ho vulguin veure.

 

Les conseqüències es donaran en molts àmbits econòmics i socials, però sens dubte el turisme i la manera de viatjar actual pot ser un dels sectors més afectats. Les temperatures cada vegada més extremes en el Mediterrani, les dificultats de disponibilitat d’aigua, i el possible retrocés de les platges, entre d’altres qüestions, canviaran segur la manera d’entendre el turisme. I a les Illes Balears en serem afectats de ple.

Fins ara hem vist que per molta gent pot ser la consciència ecològica no sigui suficient per afrontar els canvis necessaris. Però per ventura altres qüestions que puguin arribar a la butxaca, faran despertar a més d’un.

I afrontar el canvi climàtic, és un factor fonamental que ens obliga sí o sí a replantejar-nos l’actual model econòmic i social a les Illes Balears.

Els estius a les Balears cada vegada seran més calorosos i al nord d’Europa les temperatures també seran cada vegada més suaus. Traduït això vol dir que als estius cada vegada serà menys atractiu viatjar a les illes, i molts nord europeus optaran per quedar a ca seva o cercar altres alternatives. I si no som conscients del canvi radical que això suposa per a la industria turística, ens agafarà amb els calçons baixos.

I els canvis passen per apostar per un turisme més reduït, que arribi tot l’any, no concentrat en els mesos d’estiu, apostar pels segments turístics alternatius al sol i platja (esportiu, de natura, gastronòmic, cultural,...), prendre mesures proteccionistes per preservar les nostres platges i sistemes dunars; i per una diversificació econòmica que minvi la dependència del sector turístic i que aposti per la innovació, la societat digital i les energies renovables. Això juntament amb polítiques dràstiques d’estalvi d’aigua i reutilització de recursos, juntament amb una aposta decidida per les energies renovables.

D’esser conscients d’això i actuar en conseqüència, en depèn el nostre futur econòmic i social.

Estam preparats com a destinació turística per afrontar el canvi climàtic?