sábado. 20.04.2024

10 conclusions de la ITB de Berlín

/img/periodico/img_21389.jpg

Després de la Fira ITB de Berlín, podem treure unes quantes conclusions de cara a la temporada turística de 2018:

 

1.- Les Illes Balears s’han mostrat una vegada més com un destí consolidat i de qualitat i per tant no han de patir (si no canvien excepcionalment les actuals circumstàncies) per cap crisi turística.

 

2.- El 2018 tornarà ser un any bo des del punt de vista de la despesa turística i l’arribada de turistes. Especialment es veuran dades molt interessants pel que fa a les dades turístiques fora de temporada alta. El gran repte és començar a analitzar la bondat d’una temporada per altres indicadors: com per exemple, com s’ha repartit la riquesa generada pel turisme o quins efectes ha tengut damunt el nostre territori i medi ambient.

 

3.- Es consolida la millora turística en els mesos d’hivern i tardor iniciada el 2015, especialment a l’illa de Mallorca. A la resta d’illes costa més.

 

4.- Hem tornat veure el mateix joc al que hem assistit en anteriors ocasions. Els touroperadors i hotelers alertant de l’efecte negatiu de l’impost de turisme sostenible. La realitat és que l’impost fins ara no ha afectat a la demanda i el Govern està complint el que s’havia marcat: inversions mediambientals, patrimonials, del cicle d’aigua, etc... i informar oportunament a residents i visitants de tots els projectes. Avui per avui la meitat de països de la Unió Europea tenen imposts o taxes turístiques a regions o ciutats del seu territori i no passa res.

 

5.- També s’ha tornat a produir el que hem viscut en anys anteriors: l’avís de touroperadors de la recuperació dels mercats competidors. Efectivament, és una realitat que havia d’arribar més tard o més prest, que destins com Turquia, Tunísia o Egipte afortunadament s’anirien recuperant de les situacions crítiques que havien patit.

 

6.- S’ha de dir que els experts coincideixen en que la recuperació d’aquests distints mercats no ha d’afectar pràcticament a altres destins ja consolidats com Balears, Canàries, Catalunya,... Les raons bàsicament son dues. Primer, hi ha turisme per tots. La Organització Mundial del Turisme estima un creixement anual del turisme a nivell mundial del 6%. I més si parlam de destins molt consolidats com el nostre. I segon, aquests països esmentats tenen una capacitat d’oferta limitada fins i tot omplint tot el numero de places d’allotjaments que  poden oferir avui per avui.

 

7.- Alguns touroperadors i alguns mercats emissors preveuen una possible petita davallada del turisme en plena temporada alta. S’ha de veure si realment es confirma aquest anunci (que pot formar part de l’habitual pressió per davallar preus). En qualsevol cas, tenint en compte que aquestes previsions son de percentatges petits i en comparació amb els números record d’anys anteriors, no son gaire significatives. Sobretot si tenim en compte, que la pujada d’altres mesos i l’increment d’altres mercats que estan agafant força com el nòrdic o l’espanyol, compensen de sobres una hipotètica davallada en les setmanes de més afluència d’estiu.

 

8.- En qualsevol cas, els mesos d’estiu ja estam al límit (d’ocupació però sobretot al límit territorial i ambiental). Per tant, qualsevol estratègia ha de passar precisament per equilibrar. Això és: millorar les xifres d’hivern i congelar o fins i tot rebaixar les d’estiu. I en això està l’estratègia del Govern de #betterinwinter.

 

9.- És la darrera Fira ITB amb les competències de promoció turística concentrades en el Govern (a excepció del Consell d’Eivissa que ja les tenia transferides des de 2015). A partir de l’any que ve, encara que el suport del Govern a través de l’Agència de Turisme de les Illes Balears hi serà, ja veurem cada Consell insular exercint les competències de promoció per Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

 

I 10.- Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera son un destí cercat per milions de turistes. Ara el gran repte és seguir creixent en qualitat i no en quantitat.

10 conclusions de la ITB de Berlín
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad