jueves. 28.03.2024

Na Susana Díaz, Sa jaia Corema

/img/periodico/img_8471.jpg

"Jaia corema / Peu petit / Caga en terra / I pixa a n'es llit / Ara venen set setmanes / Totes de menjar llegum / I llavors vé sa costum / De menjar-nos ses panades". Aquesta cançó la compartí fa uns dies n'Elisabet Perelló en es grup de facebook "Paraules de les Illes Balears", al qual tenc es gust de pertànyer. Un servidor hi havia compartit una imatge de "Sa jaia Corema", s'autèntica, és a dir, sa de ficció, i un bon grapat de membres hi intervingueren per recordar en aquest curiós personatge.

 

Aquesta setmana en Pedro Sánchez mos ha presentat, dilluns, un document amb document de 53 pàgines que queda en 45 si hi llevam sa introducció i s'índex, amb lo qual, a pàgina per dia, ja tenc entreteniment fins diumenge de Ram. Però, mira per on, he començat pes final... segurament pes avantpassats "marranos" (xuetes de Castella i Lleó que té un servidor). Sa sorpresa ha estat que sa proposta "federal" que tant comentada va ser en campanya pel candidat a president de Govern queda en un "Desarrollar el concepto de Estado Federal, si quiera (la RAE diu que s'escriu "siquiera") mínimamente)".

 

Aquest "si quiera -siquiera- mínimamente" m'ha provocat insomni al quadrat, aqueix que minva no només sa son, sinó també poc a poc es somnis. M'ha fet témer que en es pròxims temps Balears rebrà una Jaia Corema real que mos condemnarà a menjar llegums mentre ella passetja es somriure de felicitat. Aquest afegitó més que assenyalar un "mínimament" pareix que ve a dir "no vos faceu il·lusions es territoris que aspirau a quelcom que serveixi per condicionar la solidaritat a auditories, projectes limitats temporalment...seguint el model europeu, que el desenvolupament del concepte de l'Estat Federal serà una realitat mínima". I és que no seria es primer pic que es PP o es PSOE mos fan, com diuen en castellà, "la pirula", tot prometent la lluna, i que finalment, degut en es pes electoral d'altres territoris mos deixin a dieta de llegums. Esperem que madona Francina i amo Biel no s'estiguin més de set setmanes a arrancar-li es peus i cremar-la. Dic a Sa Jaia Corema, no a Susana Díaz. Que quedi clar que a sa presidenta d'Andalusia li desitj que sigui ben íntegra.

 

PD: Per favor, que ningú no tregui fora de context l'ús del llenguatge col·loquial, salat, en un article... col·loquial. Accept l'estàndard en comunicacions orals i escrites formals i, especialment, d'àmbit superior a les Illes Balears. Trob necessari l'aclariment, si bé en una situació normal no és mester dir-ho, però. Gra6

Na Susana Díaz, Sa jaia Corema