sábado. 20.04.2024

La transversalitat del SI

/img/periodico/img_10968.jpg

 

La candidatura de SI té un parell de trets molts novedosos que han passat desapercebuts, potser degut al fet d'optar per candidats massa "populars" (sic) que fan ombra a altres aspectes. 

 

Si fa uns anys teníem un moviment sobiranista que es declarava directament català, independentista i catalanista, ara hi ha una candidatura d'un moviment que ha integrat a una Esquerra Republicana de les Illes Balears i Pitiüses, i no de Catalunya a Balears, com fa uns anys; que ha triat un glosador, gran coneixedor i practicant del llenguatge col·loquial de les Balears, que es destaca per una gran riquesa i l'article salat, i que no sempre ha estat valorada la seva presència institucional; i que la popular tuitera Maria de Loreto, a pesar de ser mallorquina, filla de mallorquins i crec que néta de catalana, és una pro activa escriptora en castellà, i també en registre col·loquial, el mateix que qualcú diu que no podem emprar en català de Mallorca perquè "salar per escrit és de renegats anticatalanistes". 

 

 

Aquests senyals, i el fet que Jaume Sastre, altrament activista contrari fins fa poc a importar noves festes, en especial la Fira d'Abril sevillana, destaqui que "és una llista tan transversal com el nostre poble", supós que tenint ben present la creativitat castellana de "La Lo" (així diuen a Maria Loreto els seus amics), me fan pensar que quelcom està canviant a l'entorn sobiranista.

 

Benvinguts siguin aquests canvis perquè des de la integració i el respecte a l'altri, balli el que balli, parli el que parli, i fins i tot se senti com se senti culturalment parlant, podrem somiar amb construir un espai de coincidència amb el mateix objectiu polític: més llibertat, com a avantsala d'una relació respectuosa entre humans i societats. És possiblement una darrera esperança perquè l'amor, que som el primer que sent per Espanya com a realitat històrica, cultural i social, no tant per l'Estat com a realitat política i pels seus governants, venci a la submissió. 

 

P.D.: Allò veritablement curiós seria tenir a la irlandesa i gaèlica Cathy Sweeney de senadora (va de suplent a la llista del SI). El reglament del Senat permet utilitzar les llengües espanyoles, oficials... i és cert que el gaèlic no ho és, pero ho va ser fins fa quasi 2000 anys, quan Madrid era de llengua celtíbera. No hi ha temps que no torni... idò. 

La transversalitat del SI
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad